AOb eist een stagevergoeding voor onderwijsstudenten

Stagiairs in het onderwijs krijgen vrij weinig betaald. Ruim driekwart van de studenten aan onderwijsopleidingen in Nederland krijgt geen stagevergoeding. Dat meldt de AOb.

Dat blijkt uit een enquête van de AOb die in februari is verstuurd. Meer dan 1500 studenten aan lerarenopleidingen hebben deze enquête ingevuld.

Onderscheid tussen leren en werken 

Een stagevergoeding is in Nederland niet verplicht, maar in vergelijkbare branches worden studenten wel betaald wanneer zij stage gaan lopen. Volgens Barbara de Kort, tot vorig jaar nog voorzitter van het Landelijk Overleg Lerarenopleiding Basisonderwijs (Lobo), zijn stagevergoedingen in het onderwijs nooit opkomst geweest omdat er destijds onderscheid is gemaakt tussen leren en werken. “Toen de pabo’s werden opgericht is er duidelijk gezegd: je stage is een onderdeel van het curriculum, van je leerproces. Daar verdien je studiepunten mee, geen euro’s.”

De AOb wil nu in de cao’s harde afspraken maken over stagevergoedingen, maar De Kort twijfelt over een verplichte stagevergoeding. “Er zit een verschil tussen werken en leren. Het zou vervelend zijn wanneer een stagevergoeding verwarring zaait over wat er van de stagiair en de school verwacht mag worden.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk