Normal_schoolverlaters__school__leren__studenten__leerlingen

Het onderwijs Twente is een unieke samenwerking tussen vmbo, mbo en hbo gestart, namelijk het project Toptraject. Dit is een doorgaand leertraject (vmbo-mbo-hbo) voor getalenteerde, gemotiveerde en praktisch ingestelde vmbo-ers. Vijf scholen voor voortgezet onderwijs, ROC van Twente en Saxion werken samen in dit project. Doel hiervan is voor leerlingen met de juiste instelling en capaciteiten de mogelijkheid te creëren een hoog opleidingsniveau te behalen. Dat meldt Toptraject.

Toptrajectleerlingen worden vanaf de derde klas op het vmbo en op het mbo aan de hand van aanvullend onderwijs voorbereid op het hbo. Ingezet wordt op het ontwikkelen van studievaardigheden en het verdiepen van de leerstof, die nodig zijn om succesvol het hbo te doorlopen.

Het Toptraject draagt bij aan de beleidsdoelstellingen van de regio Twente om het algemene opleidingsniveau van Twente te verhogen en de kansongelijkheid in het onderwijs te verkleinen. Het project is niet alleen uniek in de regio, maar ook in Nederland, meldt Toptraject. Er is geen andere regio met een samenwerking in deze brede vorm. Vanuit de overheid en andere regio’s is er een toenemende belangstelling voor hoe de Twentse partijen dit project vormgeven.

De deelnemende vmbo-scholen van het Toptraject zijn: Het Assink Lyceum in Haaksbergen, Twents Carmel College Losser, Twents Carmel College Potskampstraat in Oldenzaal, VMBO De Spindel in Hengelo, CSG Het Noordik in Almelo en Het Erasmus, eveneens in Almelo. Pius X College en Gilde College starten in het nieuwe schooljaar met het aanbieden van het Toptraject. De vmbo-scholen werken in het Toptraject nauw samen met ROC van Twente en Saxion. 

© Nationale Onderwijsgids