Normal_techniek__mbo__hbo__uni__samenwerken__studenten__elektrisch

Jongeren uit Rotterdam-Zuid krijgen een baangarantie van bedrijven als ze hun mbo-opleiding afmaken. Hiermee worden jongeren uit probleemwijken verleid om de goede kant op te gaan, terwijl bedrijven de goed opgeleide arbeidskrachten krijgen die ze nodig hebben. Dit meldt NOS.

Tot nu toe zijn de carrièreperspectieven in de wijk Rotterdam-Zuid niet groot. De wijk kent een hoge werkloosheid, veel verschillende nationaliteiten en relatief veel armoede. Naast dat jongeren vaak een verkeerde opleiding kiezen met weinig banenperspectief, maakt een deel van de jongeren hun opleiding niet eens af. Zij kiezen voor een ‘baan’ in de criminaliteit. Zo werd in september bekend dat een drugsbende minderjarige jongens uit Rotterdam-Zuid als drugskoerier inzette naar België. De bende ronselde de jongeren op scholen, jeugdinstellingen en in de wijken.
 
Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is al enkele jaren bezig om de achterstanden in Rotterdam-Zuid aan te pakken. Zo wordt er nu gewerkt met de carrière-startgarantie, die leerlingen op het vmbo moet verleiden door te stromen naar kansrijke opleidingen in het mbo. Bedrijven hebben inmiddels 500 baangaranties afgegeven en er wordt toegewerkt naar 600 baangaranties in 2019. Dat is de helft van de leerlingen die van het vmbo doorstromen naar het mbo. 
 
Technische opleidingen worden populairder en voorlichtingsbijeenkomsten worden steeds drukker bezocht. Ondanks het succes is het hard werken voor de initiatiefnemers om jongeren zo ver te krijgen dat ze een goede opleiding afronden. Binnenkort start daarom een nieuwe campagne via Instagram en Snapchat.