Normal_debat_kinderen_basisschool__screenshot_

Staatssecretaris Dekker noemt de noodgreep van de Nijmeegse scholengroep Conexus van aflopen vrijdag "een slimme oplossing". Hij reageert hiermee op de brief die Conexus heeft gestuurd aan ouders met de vraag om zelf voor de klas te gaan staan. Dit meldt RTL Nieuws.

Als vervanging nodig is van een vaste leerkracht, mag een ouder die bevoegd is de lessen overnemen in de klas. Ouders zonder bevoegdheid kunnen worden ingezet als vrijwilliger om ervoor te zorgen dat de leerlingen kunnen worden opgevangen als daar niemand voor gevonden kan worden. Conexus heeft daarom de ouders van leerlingen een brief gestuurd met de vraag of zij voor de klas kunnen staan in geval van nood. Dekker kan deze actie wel waarderen. "Dat scholen op zoek gaan naar creatieve manieren om ervoor te zorgen dat kinderen niet naar huis worden gestuurd, lijkt me heel goed".
 
De roep om ouders voor de klas te zetten, is een oplossing die voortkomt uit noodzaak. Dit erkent Dekker tegen RTL Nieuws. "Het is geen kwestie van geld. Het tekort aan invalkrachten is een probleem dat langer loopt en samenhangt met de Wet werk en zekerheid. Dat wordt ook links en rechts erkend. Je hebt te maken met een stapeling van contracten dat beperkt is, dat is ook de reden waarom de Wwz een aantal maanden buiten werking is gesteld." Volgens Dekker lopen er gesprekken tussen werkgevers en vakbonden om te kijken hoe ze hier op een goede manier mee om kunnen gaan.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids