Normal_cnv-logo_400x400

"Werknemers moeten weer collega’s worden in plaats van concurrenten", dat is de boodschap die CNV-voorzitter Maurice Limmen het nieuw te vormen kabinet meegeeft. "Een nieuw kabinet moet zorgen voor banen met zekerheid en perspectief, de trend van steeds meer flex en gedwongen zzp moet worden gestopt. Dat is belangrijk, niet alleen voor mensen die het minimumloon verdienen, maar ook voor de middengroepen. Een zzp'er moet niet onverzekerd op de steiger staan en moet in cao's afspraken kunnen maken over zijn loon." Dit meldt CNV.

Limmen: "Het nieuwe kabinet moet er daarom voor zorgen dat flexibel werk duurder is. Ook moeten er voor zzp'ers cao-afspraken mogelijk zijn over hun tarieven, nu is dat verboden. Een nieuw kabinet moet zich kortom inzetten om de race naar het putje te stoppen."

Die prijzenslag op de arbeidsmarkt is ook zichtbaar binnen Europa, aldus Limmen. "Een Poolse timmerman hoort in Nederland niet goedkoper te zijn dan een Nederlandse timmerman. Het kabinet moet zich daarom hard maken om een einde te maken aan deze oneerlijke concurrentie binnen Europa."

Ook moet een nieuw kabinet volgens Limmen prioriteit maken van scholing en ontwikkeling. "Een werkgever investeert niet in een werknemer die hij na een tijdje weer op straat zet, of die hij als zzp'er inhuurt. Flexibilisering en de prijzenslag op de arbeidsmarkt zorgen daardoor voor kaalslag in de scholing van werkenden", stelt Limmen.

"Bezuinig dus niet op de scholingsaftrek en zorg voor een individueel scholingsbudget voor iedere werknemer. Daar moet het nieuwe kabinet samen met sociale partners afspraken over maken in het regeerakkoord. Met een individueel scholingsbudget kunnen werknemers zelf hun opleiding en scholing betalen. Zo zorg je er voor dat werkenden voorbereid zijn op robotisering en digitalisering."

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids