Normal_normal_robot__robotisering__jongere

Hoogleraren van verschillende hoger onderwijsinstellingen pleiten voor een duidelijke politieke visie omtrent het thema robotisering. Volgens hen moet er door het volgende kabinet dringend geïnvesteerd worden in een ambitieuze, maar ook heel praktische robotagenda om de gevolgen van robotisering op de arbeidsmarkt te kunnen bijhouden. Dit schrijven zij in een open brief, in handen van RTL Nieuws.

De wetenschappers zijn bang dat er op dit moment nog niet genoeg bewustwording en inzicht is bij de politieke partijen op het gebied van robotisering. "We zijn er niet van overtuigd dat de nieuwe coalitie na de verkiezing voldoende en op tijd zal inspelen op de robotsamenleving." In de huidige verkiezingsprogramma’s ontbreekt het bij het merendeel van de grote partijen aan een concrete visie op robotisering. 
 
De gevolgen van de gerobotiseerde samenleving zijn nu nog niet volledig te overzien. Wel is duidelijk dat veel van het huidige werk gaat veranderen en bepaalde banen gaan verdwijnen. Daarnaast biedt de robotisering ook kansen die benut kunnen worden, volgens de hoogleraren.
 
Om deze veranderingen het hoofd te bieden, is volgens de wetenschappers een duidelijke politieke visie nodig. Dit beamen werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbonden FNV en CNV. Het komt niet vanzelf goed, volgens CNV-voorman Maurice Limmen. "Je moet inspelen op robotisering en digitalisering en de beste manier om dat te doen is door voorop te lopen."
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids