Normal_keuzegids_masteropleidingen

Vandaag is de Keuzegids Universiteiten 2015 officieel gepubliceerd, de gids met kwaliteitsbeoordelingen van alle Nederlandse universiteiten en opleidingen. Wageningen University en de Open Universiteit komen als beste uit de bus. Dit meldt Trouw.

De gids geeft beschrijvingen van opleidingen en vergelijkt de kwaliteit van de diverse academische onderwijsinstellingen. Voor de beoordeling baseert de gids zich op onderzoek van het Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) in Maastricht. Het centrum gebruikt economische en demografische cijfers als basis. Het aantal studenten per studierichting wordt ook verrekend.

Wageningen University staat voor de tiende keer op de eerste plek in de ranglijst van de Keuzegids. “De meeste universiteiten zijn heel goed in onderzoek of heel goed in onderwijs maar Wageningen is goed in beide en dat maakt het extra bijzonder”, zegt Frank Steenkamp van de Keuzegids. De Open Universiteit scoort nog net een halve punt beter dan Wageningen maar deze instelling richt zich alleen op onderwijs op afstand.

De Technische Universiteit Eindhoven staat op plek twee en is daarmee de beste technische universiteit van Nederland. De Radboud Universiteit Nijmegen, op plek 6 in de lijst, is de beste “brede klassieke universiteit”. Onder aan de lijst bungelen de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit op plaats 12 en 13.

Ook de arbeidsperspectieven per studie worden in de Keuzegids omschreven. De vooruitzichten tot 2018 zijn dan niet rooskleurig. Veel afgestudeerden zullen voorlopig moeilijk een baan vinden. Vooral starters met een opleiding economie, rechten of bedrijfskunde hebben het moeilijk. De toekomst voor studenten letteren, sociale wetenschappen, natuurwetenschap en bouwkunde ziet er minder ongunstig uit maar nog steeds niet goed. De beste baankansen hebben studenten die elektrotechniek, werktuigbouwkunde, tandheelkunde, theologie of informatiekunde volgen.

© Nationale Onderwijsgids