Désirée Bierlaagh geïnstalleerd als eerste practor van mboRijnland

Woensdag 30 juni is Désirée Bierlaagh van het CIV Welzijn & Zorg na haar practorale rede geïnstalleerd als practor. Hiermee is zij de eerste practor van mboRijnland. Het welzijns- en zorglandschap staat voor een enorme uitdaging. Vragen worden steeds complexer en het arbeidsmarktvraagstuk is groot. Praktische wijsheid is essentieel, zo stelt Bierlaagh in haar rede, om te bewegen naar het goede doen voor mensen in zorg en welzijn, goed werk en goed leren. Dit meldt mboRijnland.

Als practor verrichtte Bierlaagh onderzoeken bij projecten van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Welzijn & Zorg. Een samenwerkingsverband tussen welzijns- en zorginstellingen, overheid en onderwijs. Het is nodig om tot duurzame oplossingen te komen, die passen bij nieuwe opvattingen over gezondheid, beroepen in welzijn en zorg én de identiteit en ontwikkeling van deze beroepen. Dat is waar het CIV Welzijn & Zorg voor staat en met alle partners samen aan werkt. 
 

De o van onderzoek

“Een samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemers, met nog een vierde o, namelijk die van onderzoek”, licht Otto Jelsma, voorzitter van het College van Bestuur, mboRijnland in zijn openingsspeech toe. “Met het positioneren van het practoraat binnen het CIV Welzijn & Zorg, wordt onderzoekend geleerd en het belang van onderzoek onderstreept. Mooi om te zien dat steeds meer partijen zich willen verbinden aan zo’n samenwerkingsverband.” 
 
In haar practorale rede vertelt Bierlaagh dat werken in welzijn en zorg altijd relationeel is. “Je stemt voortdurend theoretische kennis en jouw eigen praktische ervaring af, zodat je het goede doet voor die mens en in die bepaalde situatie. Die praktische wijsheid van een mbo’er, waarin je afwegingen maakt om aan te sluiten bij wie de ander is en wat voor hem op het spel staat, maakt het verschil. En vergis je niet hoe belangrijk dat is, want mbo’ers vormen een grote groep onder werkenden in de welzijn en zorg.”
 

Out of the box

Wat praktische wijsheid is, legt mboRijnland docent Nellie Klaasen uit aan de hand van een voorbeeld. “Door de online lessen tijdens de lockdown zaten veel studenten er doorheen. Draai het om, zei ik. Waar jij nu doorheen gaat, gaan anderen ook doorheen. Hoe kun je hen helpen? Ze kwamen met tal van oplossingen en voerden ze uit, zoals bewegen met ouderen. Praktische wijsheid van mbo’ers vertaalt zich vooral in out of the box denken.” Jan Iedema, wethouder bij de gemeente Zoetermeer en partner van het CIV Welzijn & Zorg: “Wanneer je ze de vrijheid geeft om anders te denken, zie je direct nieuwe en creatieve ideeën ontstaan. No box denken dus.”
 
Het practoraat en het CIV Welzijn & Zorg willen realiseren dat mbo’ers tijdens hun opleiding worden ondersteund in het ontwikkelen van praktische wijsheid. Bierlaagh: “Hen zo opleiden dat zij met plezier hun werk (blijven) doen, geboeid door het vak, door gezamenlijke inspanningen van onderwijs en werkveld. Daarnaast gaat een aantal docenten en werkveldmedewerkers binnen de kenniskring van het practoraat aan de slag als verbindingsofficier. Zij pikken onderzoeksvragen op in de praktijk, doen actieonderzoek en helpen met het verspreiden van kennis.” 
 
Door: Nationale Onderwijsgids