Normal_gereedschap_techniek_hamer_tang

Zeven kandidaten van diverse mbo-instellingen staan op 8 en 9 maart in de nationale finale Restauratiemedewerker van de Skills Heroes vakwedstrijden. De locatie van deze finale is het praktijkcentrum ‘Restauratie en Ambacht’ in Hengelo. ROC van Twente en WorldSkills Netherlands organiseren samen deze finale. Woensdag 8 maart geeft Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, het startschot. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 9 maart. Dit meldt ROC van Twente.

ROC van Twente is zeer verheugd deze finale van Restauratiemedewerker in huis te mogen hebben. Het betekent een stimulans voor excellentie in vakmanschap. Meer dan 6.000 mbo'ers zijn bij Skills Heroes-vakwedstrijden de afgelopen maanden al de competitie met elkaar aangegaan in vijftig verschillende vakrichtingen, waaronder restauratie. Uiteindelijk kwalificeerden zich zeven mbo-studenten voor de finale in Hengelo. Nog eens vierhonderd mbo-talenten gaan op voor de finales op zeven andere schoollocaties en ‘Skills The Finals’ in RAI Amsterdam op 16 tot en met 18 maart.

In totaal zijn er vier verschillende restauratie-opdrachten (kerkraam, trap, schuifraam en kerkbank) die bij loting worden verdeeld. In de alledaagse restauratiepraktijk weet je namelijk ook niet wat je tegenkomt. De echte restauratietimmerman beschikt over bijzondere eigenschappen waardoor hij om kan gaan met deze wisselende omstandigheden. Hij heeft een brede kennis, is heel vaardig en beschikt over een goed improvisatievermogen waardoor hij zeer divers restauratiewerk heel nauwkeurig kan uitvoeren. Voor de opdrachten wordt gebruik gemaakt van historische materialen uit het depot van het Praktijkcentrum Restauratie en Ambacht.

Meedoen aan de vakwedstrijden betekent voor de kandidaten dat zij een bijzondere leerervaring krijgen die goed is voor de vakmanschapsontwikkeling en de persoonlijke vorming. Hopelijk gaat dat nog meer worden, want de winnaar van de finale Restauratiemedewerker krijgt de kans zich te selecteren voor het WK voor beroepen dat in oktober in Abu Dhabi plaatsvindt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids