Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

De Brancheorganisatie Kinderopvang is actief voorstander van meer mannen in de kinderopvang. In een verklaring op de website deelt de Brancheorganisatie haar mening. Dit meldt de Brancheorganisatie Kinderopvang (BK).

Dat er minder mannen in de kinderopvang werken is historisch altijd al zo geweest maar incidenten die het nieuws haalden en een algemeen wantrouwen jegens mannen in de opvang werkt ook niet mee. De BK weet van jongens op de opleiding die toch overstappen naar een andere studie omdat ze bang zijn dat ouders hen verdacht zullen vinden.

Cijfers van eind 2017 laten zien dat nu slechts 5 procent van de werknemers in de kinderopvang man is. Daarvan heeft de helft een staffunctie. Een mannelijke pedagogisch medewerker komt dus zeer zelden voor, zeker op babygroepen. Dat mag veranderen, zegt de BK in haar verklaring.

Dat er relatief weinig mannen in de opvang werken noemt de brancheorganisatie een “groot gemis”. Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen als zij zowel mannelijke als vrouwelijke rolmodellen hebben, ook in de opvang. Door aandacht aan het onderwerp te besteden op de opleiding en door het gesprek aan te gaan met ouders, hoopt de BK het imago van mannelijke pm’ers te verbeteren.

Door: Nationale Onderwijsgids