Normal_normal_kov__opvang__psz

De Belastingdienst handelde in strijd met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) door in 2014 de kinderopvangtoeslag van zo’n 200 gezinnen stop te zetten. Dat schrijft Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een brief aan de Belastingdienst die in handen is van Trouw. Dit meldt Trouw.

In een reactie op een eerdere brief van de Kinderombudsman stelde de Belastingdienst nog niet tegen het IVRK te zijn ingegaan. Kalverboer is het daarmee niet eens. Wanneer een besluit gevolgen heeft voor kinderen dan is het verdrag altijd van toepassing. In dit geval was het volgens haar “evident” dat het stopzetten van de kinderopvangtoeslag van invloed zou zijn. Door het wegvallen van de toeslag zagen veel getroffen ouders zich genoodzaakt te stoppen met werken omdat ze de opvang niet meer konden betalen.
 
De Kinderombudsman vindt dat de Belastingdienst voortaan altijd de belangen van kinderen moet meewegen. Dit betekent wel dat de systemen moeten worden aangepast omdat veel besluitvorming van de Belastingdienst is geautomatiseerd. In het systeem moet een signaal afgegeven worden als een beslissing van invloed is op kinderen, stelt Kalverboer voor.
 
Door: Nationale Onderwijsgids