Normal_kinderopvang_creche_spelen

Veel pasgeborenen in Zuid-Limburg komen in een gespreid bedje terecht. Echter, dit geldt niet voor alle baby’s en dat is op zijn zachtst gezegd ongunstig. Onderzoek toont namelijk aan dat de eerste 1.000 dagen van wezenlijk belang zijn voor een optimale kans op een goede toekomst. Om dit tij te keren zet een unieke groep van overheden en organisaties in Zuid-Limburg zijn schouders onder het actieprogramma ‘Kansrijke Start Zuid-Limburg’. Een samenwerking waarin zij ouders en professionals een helpende hand bieden. Simpelweg omdat álle baby’s een kansrijke start verdienen. Deze week ging minister Hugo de Jonge in Kerkrade met de partners in gesprek over de aanpak. Dit meldt provincie Limburg.

De provincie Limburg vindt deze coalitie zo belangrijk dat ze Kansrijke Start Zuid-Limburg ondersteunt. Gedeputeerde Hans Teunissen: “We moeten niet toestaan dat kinderen aan school beginnen met een achterstand. Dat wil ik absoluut voorkomen. Dus is het belangrijk om in te zetten op de eerste 1.000 dagen van een kind. Dat begint al negen maanden voor de geboorte. Ik zie dat als een slimme investering in zijn of haar verdere leven, zodat iedereen gelijke kansen krijgt. Voor de komende jaren is dat een belangrijke insteek vanuit de provincie.” Minister Hugo de Jonge ondersteunt en waardeert dit initiatief van harte: “Zuid-Limburg is de eerste regionale coalitie in het land die met deze aanpak gaat zorgen voor een kansrijke start in het leven”. 
 

Eerste levensjaren cruciaal

 
De zestien gemeenten in Zuid-Limburg, de Provincie Limburg, de Jeugdgezondheidszorg Zuid-Limburg, de GGD Zuid Limburg, Zorgverzekeraar CZ, het Verloskundig Consortium Limburg en de Zuid-Limburgse organisaties voor kinderopvang hebben daarom, als gezamenlijke coalitie, het actieprogramma: ‘Kansrijke Start Zuid-Limburg’ opgesteld, dat zich richt op de eerste levensjaren. Het blijkt namelijk dat de gezondheid van een kind voor, tijdens en na de geboorte een belangrijke voorspeller is van geestelijke en lichamelijke problemen op latere leeftijd.
 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids