Normal_baby_kinderstoel_eten_blij_lachen

Het heeft geen zin om een kind dat niet veel lust, geforceerd te laten eten wat op tafel staat. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Michigan, die bekeek of druk uitoefenen op jonge kinderen invloed heeft op hun gedrag. Hieruit kwam naar voren dat het voor het kind weinig zin heeft, maar dat het de band met het kind wel kan schaden. Dit meldt Trouw.

Hoofdonderzoekster Julie Lumeng is arts in een kinderziekenhuis en is directrice van een centrum voor groei en ontwikkeling in het Amerikaanse Michigan. Kinderen werden gevolgd van 1 jaar en negen maanden tot 2 jaar en negen maanden. Zij stelt dat het pushen van eten absoluut geen effect had. Dat geldt zowel voor de positieve en negatieve effecten. Streng toezicht zorgt er niet voor dat het kind meer of gevarieerder ging eten, maar het zorgt er ook niet voor dat een kind minder snel overgewicht ontwikkelt.

Volgens Lumeng is het vooral bijzonder dat we van jonge kinderen niet accepteren dat ze kieskeurig zijn, maar wel van volwassenen. Wie eenmaal kieskeurig is, zal waarschijnlijk niet veranderen naarmate hij of zij ouder wordt. “Moeilijk doen met eten in geen serieuze afwijking waar ouders veel energie in moeten steken”, aldus de kinderarts. Ook stelt ze dat ouders niet bang hoeven te zijn dat hun kind niet genoeg voedingstoffen binnen krijgt.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids