Normal_zonnebril_kind_buitenspelen

Het RIVM heeft vanaf vandaag het Nationaal Hitteplan in werking gezet. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen en chronisch zieken. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig van hun verzorgers om koel te blijven en genoeg te drinken. Dit meldt het RIVM.

Aanhoudende hitte

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting.
 
Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Kinderen zijn kwetsbaar voor hitte omdat ze niet altijd zelf acties ondernemen als ze het te heet hebben. Het risico tijdens hitte bij jonge kinderen wordt vooral bepaald door het gedrag van verzorgers. Het is aan hen om ervoor te zorgen dat kinderen niet te warm gekleed zijn, niet verbranden, meer te drinken krijgen en rustiger aan doen.
 

Maatregelen tegen de zon en de hitte

  • Drink voldoende;
  • Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
  • Zoek de schaduw op; 
  • Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
  • Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
  • Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken;
  • Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.
 

Hoge zonkracht: smeren!

De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op rivm.nl/zonkracht.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids