Normal_vaccineren_inenten_baby

Er wordt een vaccinatie tegen het rotavirus toegevoegd aan het Rijksvaccinatieprogramma. Alleen jonge kinderen die lichamelijk extra kwetsbaar zijn krijgen deze vaccinatie via druppels in de mond aangeboden zodra ze zes weken oud zijn. Staatssecretaris Blokhuis heeft ook besloten dat de jeugdzorg de vaccinatie bij zwangeren tegen kinkhoest zal gaan uitvoeren, zodat baby’s bij de geboorte al beschermd zijn tegen kinkhoest. Dit meldt Rijksoverheid.

Een vaccinatie tegen het rotavirus krijgen kinderen die te vroeg zijn geboren, een laag gewicht hebben bij geboorte of een aangeboren afwijking hebben. Zij hebben het meeste belang bij een vaccinatie tegen het virus dat een ontsteking aan maag of darmen kan veroorzaken, wat bij hen tot ingrijpende gezondheidsproblemen kan leiden. Het is de bedoeling dat de eerste kinderen komend jaar worden ingeënt. Staatssecretaris Blokhuis zal na twee jaar kijken of het zinvol is om de vaccinatie aan alle kinderen aan te bieden.
 
Staatssecretaris Blokhuis heeft ook de knoop doorgehakt over de uitvoering van de vaccinatie bij zwangeren tegen kinkhoest. Hij heeft besloten dat de jeugdgezondheidszorg deze taak het beste kan uitvoeren. De jeugdgezondheidszorg zal de vaccinatie toedienen aan de zwangere vrouw, zodat de baby vanaf de geboorte beschermd is tegen kinkhoest. De betrokken partijen streven ernaar om komend jaar te beginnen met het aanbieden van deze vaccinatie aan alle zwangere vrouwen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids