Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

Flex moet duurder worden dan vast, dan pas zal een werkgever een eerlijke afweging maken voor een vast of tijdelijk contract van een werknemer. Dan kunnen bijvoorbeeld vrouwen in de kinderopvang die een klein contract hebben, niet uitgebuit worden door hen te verplichten fulltime oproepbaar te zijn. Dat zegt de FNV naar aanleiding van de resultaten uit de Flexbarometer van het CBS die eerder deze dag gepubliceerd werden.

Hoewel het Nederland economisch weer voor de wind gaat, zien werkenden niet alleen hun inkomen nauwelijks stijgen, maar worden de winsten ook niet vertaald naar werkzekerheid. Er komen banen bij, maar tijdelijke contracten worden toch minder vaak omgezet naar een vast dienstverband.
 
Vrouwen zijn verantwoordelijk voor driekwart van de groei van flexwerkers. Ze hebben vaker tijdelijke contracten zonder vaste uren - en dus inkomen - of korte tijdelijke contracten. Door die onzekerheid is het moeilijk voor veel vrouwen om economisch zelfstandig te zijn en dat maakt hen kwetsbaar. Zakaria Boufangacha, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid FNV: “Je ziet dit bijvoorbeeld in de kinderopvang waar veel vrouwen werken. Hier kan je een contract van 18 uur hebben, maar dan moet je wel fulltime oproepbaar zijn. Ze hebben daardoor ook geen ruimte om een baan ernaast te nemen. Flexwerk is een veelkoppig monster dat acuut moet worden aangepakt.”
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids