Normal_kinderopvang_spelen_ballenbak_ballen

FNV Zorg & Welzijn en een delegatie van twintig kinderopvangmedewerkers overhandigen vandaag een petitie aan de werkgevers in de kinderopvang. Ruim 9.000 kinderopvangmedewerkers tekenden de petitie, omdat zij vinden dat er nu écht iets moet worden gedaan aan de werkdruk en de doorgeslagen flexibele inzetbaarheid van medewerkers. Tevens wordt een workshop jongleren aangeboden. Werkgevers worden uitgedaagd het gevoel te ervaren om – net als medewerkers in de kinderopvang - ‘alle ballen in de lucht’ te moeten houden. Dit meldt FNV.

Het cao-overleg tussen de vakbonden en de werkgevers in de kinderopvang liep begin december stuk op afspraken over de werkdruk en de flexibele inzetbaarheid van medewerkers. Ilse van der Weiden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "Werkgevers boden echt kruimels als het ging om verbeteringen voor werknemers in de sector. Vooral de werkdruk is voor veel medewerkers een doorn in het oog. Daarvoor zouden de eerder wegbezuinigde taakuren - denk hierbij aan taken zoals administratief werk en schoonmaakwerk - weer moeten worden ingesteld. Dit soort niet-groepsgebonden taken moeten de pedagogisch medewerkers er nu bij doen en dat gaat ten koste van de aandacht voor de kinderen en de kwaliteit van de opvang."

Verder wil de vakbond de doorgeslagen flexibele inzet van medewerkers in de kinderopvang keren. Veel werknemers draaien een onzeker aantal werkuren en dit leidt tot onzekerheid en stress. Van der Weiden: "FNV wil dat er grenzen worden gesteld aan wat een werkgever aan maximale beschikbaarheid van een medewerker kan vragen. Werkgevers wilden niet meegaan in het voorstel van de vakbond om 1 dag meer beschikbaar te zijn dan het aantal werkdagen. Zij wilden dat medewerkers die 18 uur of minder werken, 4 dagen beschikbaar moeten zijn. En medewerkers boven de 18 uur per week, zelfs 5 dagen. Dat vinden wij een veel te grote inbreuk op de vrije tijd van medewerkers en geeft grote onzekerheid over hun roosters."

FNV Zorg & Welzijn wil dat werkgevers woensdag de noodkreet van de duizenden opvangmedewerkers serieus neemt en op basis hiervan de onderhandelingen met de FNV hervat.

De huidige cao verliep op 1 januari 2018. FNV Zorg & Welzijn wil afspraken maken over onder andere meer echte banen, een loonsverhoging van 3,5 procent en afspraken om de werkdruk van de 80.000 medewerkers te verlagen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids