Normal_leidster__kinderopvang__kov__opvang__kinderen

FNV Zorg & Welzijn heeft het overleg met werkgevers in de kinderopvang over arbeidsvoorwaarden in de kinderopvang stilgelegd. Werkgevers waren niet bereid om goede afspraken te maken voor de 80.000 kinderopvangmedewerkers over werkdruk en flexibele inzetbaarheid. Dit meldt FNV.

Ilse van der Weiden, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “De werkgevers boden niet meer dan kruimels aan als het gaat om verlagen van werkdruk en flexibiliteit. Wij willen goede afspraken over meer uren voor niet-groepsgebonden werk, maar werkgevers boden niet meer dan 1,2 uur per groep per week. Dat is echt veel te weinig. Zeker als je bedenkt dat er tijd nodig is om de nieuwe kwaliteitseisen kinderopvang, die vanaf januari gaan gelden, terug te zien op de werkvloer.”
 
Ook vindt de vakbond dat werkgevers niet voldoende wilden afspreken om de doorgeslagen flexibilisering in de kinderopvang te stoppen. Verder dan een afspraak over een ‘gesprek tussen medewerker en hun werkgever’ of een wel hele royale rekenregel over beschikbaarheid, kwamen zij niet. Dit voorstel hield in dat medewerkers die minder dan 18 uur per week werken, 4 dagen beschikbaar moeten zijn. Werk je 19 uur of meer, dan verlangen werkgevers zelfs 5 dagen beschikbaarheid. Van der Weiden: “Dit doet een veel te groot beroep op de vrije tijd van de medewerkers. Wij willen dat werkgevers meer duidelijkheid en zekerheid bieden aan hun medewerkers. Bovendien zit de kinderopvang in de lift en er ontstaan nu personeelstekorten. Onbegrijpelijk en onacceptabel dat werkgevers hier geen betere afspraken over willen maken.”
 
FNV Zorg & Welzijn wil voor de nieuwe cao oplossingen voor de te hoge werkdruk. De bond wil onder meer de doorgeslagen flex in de kinderopvang keren en de inzetbaarheid van medewerkers aan banden leggen. Daarnaast wil FNV een generatiepact zodat oudere werknemers minder uren werken en op een gezonde manier hun pensioen kunnen halen. Tegelijkertijd komt er dan meer baanzekerheid voor jongere medewerkers.
 
De huidige cao Kinderopvang loopt tot 1 januari 2018 en geldt voor zo’n 80.000 medewerkers. FNV Zorg & Welzijn is met haar leden in gesprek over het opstarten van acties.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids