Normal_opvang__kleuren__waskrijt__kind

Vóór 1 september aanstaande moeten de 39 peuterleidsters in de gemeente Geldrop-Mierlo te horen krijgen wie van hen mag blijven. Stichting Peuterspeelzaalwerk Geldrop-Mierlo (PSW), waar de leidsters onder vallen, houdt er namelijk per 1 januari 2018 mee op. Eenbes & Partners, 't Nut en Dolfijn nemen vanaf dan de verantwoordelijkheid over de voorschoolse educatie over. Dat meldt het ED.

De peuteropvang in de Brabantse gemeente wordt in het nieuwe jaar via landelijke wetgeving geregeld. De verandering wordt bovendien doorgevoerd omdat een peuterspeelzaal steeds meer gelijkenissen heeft met kinderopvang. Met de nieuwe plannen ging de gemeente afgelopen mei akkoord.
Een belangrijke verandering per 2018 is het stopzetten van de subsidie aan twaalf peuterspeelzalen van PSW. Om deze verandering door te kunnen voeren moesten er op politiek gebied eerst wat felle discussies worden gevoerd. In die gesprekken kwam met name de rol van de bijna veertig peuterleidsters aan bod. Verschillende partijen maken zich zorgen over hun toekomst. De gemeente heeft daarover nog geen garanties gegeven.

Wethouder Miranda Verdouw kan niet met zekerheid zeggen of alle leidsters hun baan behouden. Wel zegt ze in te schatten dat een groot gedeelte van hen meegaat met Eenbes & Partners, 't Nut en Dolfijn. Deze instanties laten weten dat dit inderdaad wel de intentie is. Het college van B en W heeft inmiddels via een brief aan de gemeenteraad laten weten dat er “stappen gezet zijn' om leidsters over te nemen.” De peuterleidsters zijn momenteel in gesprek met hun toekomstige werkgevers. Aan het einde van de maand volgt daar meer duidelijkheid over.

Ook de verdeling van de subsidie moet tegen die tijd bekend zijn gemaakt. De partijen die de rol van PSW overnemen hebben circa 340.000 euro tot hun beschikking. Eind november van dit jaar moet het nieuwe aanbod voorschoolse educatie worden gepubliceerd.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids