Normal_kov__opvang__kind__spelen__auto_s__jongen

Werk buiten kantoortijden geeft ouders meer mogelijkheden om zelf voor hun kinderen te zorgen. Toch blijkt dat professionele kinderopvang alsnog belangrijk is voor het welzijn van deze ouders. Dit blijkt uit een proefschrift van promovenda Melissa Verhoef. Dit meldt Universiteit Utrecht.

Verhoef onderzocht de samenhang tussen het werkschema van ouders, de kinderopvang en het welzijn van ouders en kinderen. Het blijkt dat de welzijn van vaders die buiten kantoortijd werken hoger is dan dat van vaders die binnen kantoortijden werken, als ze gebruik maken van kinderopvang. Moeders daarentegen die buiten kantoortijden werken, ervaren een lager welzijn als er geen professionele kinderopvang is voor de kinderen. 

Uit vergelijkingen met het buitenland blijkt dat onder andere dat Nederlandse kinderen een lager welzijn dan Britse kinderen wanneer ze gedurende langere tijd in formele kinderopvang verblijven. Dit kan komen doordat het beleid en de sociale normen rondom kinderopvang niet in elk land hetzelfde zijn.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids