Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Vandaag is de Week van het Jonge Kind van start gegaan. De officiële kick-off was vrijdag 7 april met het openingscongres in Amsterdam. De bedoeling van deze week is om aandacht te vragen voor de belangrijke eerste jaren van het kind en om te laten zien wat er in het land gebeurt voor jonge kinderen en de gezinnen waarin zij opgroeien. Dit meldt KinderopvangTotaal.

Het thema van de Week van het Jonge Kind, die wordt gehouden van 10 tot en met 15 april, is ‘Ieder kind is welkom! Diversiteit en inclusie.’ Dit thema werd door diverse deskundigen en professionals vanuit onder andere de kinderopvang in een toespraak onder de loep genomen tijdens het openingscongres in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Diversiteit stond hierin centraal: jongens-meisjes, rijk-arm, vluchtelingenkinderen, mannen in de kinderopvang, cultuur, etniciteit, fysieke beperkingen of mogelijkheden, hoogbegaafdheid en andere verschillen. 
 
Tijdens de Week van het Jonge Kind vinden er allerlei activiteiten plaats, met name in de Randstad. Hiermee wordt onder andere aangegeven dat het belangrijk is dat voorzieningen voor jonge kinderen er voor alle kinderen zijn. Deze voorzieningen kunnen een grote bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving door het 'uniek zijn' van ieder kind als uitgangspunt te nemen, met de nadruk op 'samen uniek'.
 
In 2013 is de Week van het Jonge Kind voor het eerst in Nederland geïntroduceerd,  vanuit de gedachte dat kinderopvang veel meer is dan opvang alleen. Vanaf 2014 is de Week van het Jonge Kind groter aangepakt. Er is een werkgroep gevormd die jaarlijks een openingscongres in Amsterdam organiseert. Het congres wordt op de vrijdag voor de Week van het Jonge Kind gehouden. Er is ieder jaar een andere thema en er staan diverse pedagogische vraagstukken centraal. Het congres vormt tevens een ontmoetingsplek voor professionals vanuit het werkveld, ouders en beroepskrachten.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids