Normal_kinderopvang_spelen_ballenbak_ballen

Volgens Brancheorganisatie Kinderopvang nemen de wachtlijsten voor kinderdagverblijven weer toe. Er is een drastisch tekort aan pedagogisch personeel. Vreemd genoeg neemt het aantal inschrijvingen van werkloze pedagogisch medewerkers bij het UWV ook toe. Dat meldt de Volkskrant.

Het antwoord op de vraag hoe dit scheve beeld kan zijn ontstaan kan worden gezocht in de arbeidsovereenkomsten van medewerkers. Veel medewerkers hebben een contract van slechts een paar uur per week. Zij moeten desondanks de hele week beschikbaar zijn in het geval ze ergens moeten invallen.

Deze deeltijdcontracten zijn volgens bedrijfseconoom Ronald Dekker van de Universiteit van Tilburg onnodig maar tegelijkertijd lastig te veranderen. Wat betreft naschoolse opvang kan er per dag namelijk maximaal circa drie uur gewerkt worden (tussen 15.00 en 18.00 uur). Een oplossing is volgens Dekker bijvoorbeeld dat locaties voor buitenschoolse opvang, kinderdagverblijven en crèches meer gaan samenwerken. Diezelfde mening wordt gedeeld door Jeannet van den Akker, directeur van Stichting Kinderopvang Friesland.

Een ander struikelblok is dat er voor de kinderopvang voornamelijk mensen met een hbo-opleiding worden gevraagd, terwijl er grotendeels mensen met een mbo-achtergrond reageren op vacatures. Volgens Dekker is het zonde dat dit onderscheid wordt gemaakt: "Er zijn ook mensen nodig die gewoon op de grond willen zitten en spelen."

In 2012 is als gevolg van de economische crisis ongeveer 10 procent van de banen in de kinderopvang verdwenen. Omdat het toekomstperspectief er voor deze mensen somber uitzag, hebben velen zich destijds laten omscholen naar totaal andere vakgebieden. Daardoor is het tekort aan personeel nu lastig op te vangen. Bovendien is werken in de kinderopvang de laatste jaren minder aantrekkelijk geworden, waardoor er relatief weinig animo is voor de opleiding. Als er al gekozen wordt voor een pedagogische opleiding, dan wordt er vaak voor een andere richting gekozen dan kinderopvang.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids