Normal_kinderopvang_jongen_verf_handen_met_verf

Alle partijen in de Tweede Kamer staan achter het plan van minister Asscher van Sociale Zaken om de kinderopvangtoeslag te verhogen. Dat bleek gisteren tijdens het Kamerdebat over de kinderopvang. De investering maakt onderdeel uit van de financiële plannen die op Prinsjesdag worden gepresenteerd. Minister Asscher maakte zijn plannen deze week al bekend opdat de maatregel begin volgend jaar al in kan gaan. Dit meldt de Telegraaf.

Per 1 januari 2016 gaat de toeslag voor alle werkende ouders omhoog. Voor ouders die allebei werken kan de opvang van hun kinderen tot ruim honderd euro per maand goedkoper worden. Alle ouders kunnen rekenen op minimaal enkele tientjes extra toeslag per maand. In totaal zal de verhoging van de kinderopvangtoeslag 290 miljoen euro per jaar kosten. De Tweede Kamer is blij dat Asscher structureel meer geld wil uittrekken voor de kinderopvang.

De kinderopvang zit al enkele jaren in zwaar weer doordat de vraag naar opvang terugloopt. Volgens Asscher is dat niet alleen te wijten aan de forse bezuinigingen die door de overheid werden doorgevoerd, maar ook aan de economische crisis. De minister hoopt door een structurele investering het tij te keren. Asscher vindt het belangrijk dat jonge ouders werk en privé goed kunnen combineren en betaalbare kinderopvang kan daarbij helpen. “Goede kinderopvang biedt een vertrouwde en veilige omgeving gericht op de ontwikkeling van je kind. De kinderopvang heeft meerwaarde voor ouders en kinderen. Van die meerwaarde moeten ouders en kinderen gebruik kunnen maken.”

Ook vakbond FNV heeft ook enthousiast gereageerd op de plannen van het kabinet. “Het is goed dat er nu voor meerdere jaren geld beschikbaar komt voor de kinderopvang en dat er daarmee een einde komt aan het jojo-beleid in de kinderopvang. De afgelopen jaren waren veel ouders genoodzaakt oplossingen bij familie of buren te zoeken. Hopelijk wordt de formele kinderopvang voor deze mensen weer toegankelijk”, aldus vicevoorzitter Catelene Passchier.

© Nationale Onderwijsgids