Normal_kinderopvang_peuter_begeleider_leidster

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat er een register komt waar de gegevens van alle personen die werkzaam zijn in de kinderopvang en peuterspeelzalen in komen te staan. De Tweede Kamer steunt de minister in dit voornemen. De Kamer wilde wel opheldering over de reikwijdte van de plicht rond de Verklaring Omtrent het Gedrag. Dat meldt Brancheorganisatie Kinderopvang. 

Woensdag 2 september debatteerde de Tweede Kamer over de totstandkoming van het wetsvoorstel personenregister. Hierin zegde Asscher toe dat hij zowel de sector als de toezichthouder gaat betrekken bij de nadere duiding van de term 'structurele' of 'regelmatige' aanwezigheid. Vervolgens wordt dit vastgelegd in de beleidsregels voor de toezichthouder. De branche wordt betrokken bij de communicatie hierover.

Door het register wil Asscher onder andere de veiligheid van het kind verhogen, de administratieve lasten verminderen en duidelijkheid scheppen. In het debat werd ook gesproken over de mogelijkheid om te komen tot meertalige opvang. Met dit wetsvoorstel worden tweetalige buitenschoolse opvang mogelijk gemaakt. Voor de dagopvang worden eerst experimenten uitgezet zodat kan worden bekeken wat de effecten hiervan zijn op jonge kinderen. Aanstaande dinsdag stemt de Kamer over het wetsvoorstel. De minister wil de wet per 1 mei 2016 inwerking laten treden. 

© Nationale Onderwijsgids