Studenten kijken mee bij Rijndam Revalidatie via streamingsdienst

Afgelopen vrijdag was de lancering van de audiovisuele streamingsdienst bij Rijndam Revalidatie. Studenten van onder andere de opleiding Gezondheidszorgtechnologie aan Hogeschool Rotterdam kregen daarmee de mogelijkheid om live prototypes te testen die zij, na een eerder bezoek aan het revalidatiecentrum, speciaal voor jonge patiënten met een handaandoening hebben ontwikkeld. De pilot is geslaagd en de samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en Rijndam gaat hiermee een volgende fase in.

De audiovisuele streamingsdienst geeft studenten de mogelijkheid om mee te kijken met échte behandelingen bij Rijndam. Om de zorg die geboden wordt aan de patiënten zo min mogelijk te verstoren, wordt er in één ruimte gefilmd en kunnen de studenten in een andere ruimte de behandeling op een groot scherm volgen.
 
Vooralsnog wordt dit enkel op locatie bij Rijndam gedaan, maar het doel is om ervoor te zorgen dat de studenten in de toekomst ook vanuit hun eigen klaslokaal mee kunnen kijken met de behandelingen (uiteraard na toestemming van ouder en kind).
 

Samenwerking Rijndam Revalidatie en Hogeschool Rotterdam

Met de samenwerking willen Hogeschool Rotterdam en Rijndam ervoor zorgen dat de studenten optimaal voorbereid worden op de toekomst en te zien krijgen hoe een behandeling er in de praktijk aan toegaat. Stella Verschure: "De studenten kunnen mede dankzij de audiovisuele streamingsdienst daadwerkelijk zien dat wat zij ontwerpen effect heeft. Ze zien voor wie ze oplossingen bedenken en krijgen mee dat hun werk er écht toe doet.’’
 

Personeelstekort in de zorg aanpakken

De samenwerking tussen Hogeschool Rotterdam en Rijndam Revalidatie is tot stand gekomen nadat Stella Verschure, kinderfysiotherapeut bij Rijndam, een idee ingediend heeft voor Wordt RAATgevert; een project van deRotterdamseZorg dat als doel heeft het personeelstekort in de zorg aan de pakken.
 

Project Wordt RAATgevert

Van de 145 ideeën die werden ingestuurd, vielen er acht in de prijzen. Stella was één van de winnaars en kon met een gewonnen geldbedrag de apparatuur voor de audiovisuele streamingsdienst aanschaffen. En maar goed ook wat Cas (14 jaar, patiënt bij Rijndam) betreft: ”Er zijn oplossingen bedacht waar ik zelf nooit op zou zijn gekomen. Het zijn goede en handige ideeën om verder uit te werken.’’
 
Door: Nationale Onderwijsgids