Een leraar die zoent met een 18-jarige ex-studente is al niet het meest briljante idee, maar een foto daarvan op Facebook plaatsen is wellicht nog dommer. Dat ondervond een New Yorkse leerkracht, die op basis van het kiekje de laan werd uitgestuurd. Dat meldt de Belgische krant Het Laatste Nieuws.

Voor de leerkracht in kwestie zal het misschien een magere troost zijn, maar in New York zijn in de afgelopen zes maanden al minstens drie collega's ontslagen op basis van Facebook-stommiteiten. Twee andere leerkrachten, beiden mannelijk, werden de laan uitgestuurd wegens 'sociaal ongepast gedrag' tegenover studentes op de sociale netwerksite.

Een van de leraren zou commentaren als 'Dit is sexy!' onder foto's van zijn leerlingen hebben geplaatst, en weinig doordachte geintjes in de trant van 'Ik ben geen gynaecoloog, maar ik zal eens binnen komen kijken'.

Zijn collega werd ervan beschuldigd dat hij ongepaste boodschappen verstuurde. Aan één leerlinge meldde hij dat hij haar 'aantrekkelijk' vond, bij een andere bemoeide hij zich met de relatie van het meisje: "Je vriendje verdient geen mooie meid als jij."

Het Departement Onderwijs van New York heeft nog geen officiële beleidsregels met betrekking tot de communicatie tussen leerlingen en leerkrachten op Facebook.

© Nationale Onderwijsgids