FNV wil snel hogere pensioenen

FNV wil dat de pensioenen de komende jaren omhoog gaan. De organisatie wil niet wachten op de regels in het nieuwe pensioenstelsel dat nu wordt uitgewerkt: “De koopkracht van de gemiddelde gepensioneerde zit nog steeds beneden het niveau van 2010”. Dit meldt FNV.

Aan het eind van 2019 liep de spanning bij werkenden en gepensioneerden hoog op. Bij een groot aantal fondsen dreigden kortingen op de pensioenen van gepensioneerden en een lagere pensioenopbouw voor werkenden. Werkenden en gepensioneerden riepen de minister op om kortingen op de pensioenen te stoppen, de verhoging van de premie te bevriezen en te voorkomen dat mensen minder pensioen opbouwen. Op dit moment zijn pensioenkortingen voor 2020 van de baan. 
 

Niet wachten op nieuw stelsel

Vakbonden, werkgevers en kabinet werken in een gezamenlijke stuurgroep aan de uitwerking van het pensioenakkoord van afgelopen juni. Hoe de nieuwe regels eruit gaan zien, moet dit voorjaar duidelijk worden. Daarna kan het nog enkele jaren duren voordat alle fondsen onder de nieuwe regels vallen.
 
“De koopkracht van de gemiddelde gepensioneerde zit nog steeds beneden het niveau van 2010”, zegt pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga. De FNV wil niet wachten op de definitieve overgang naar een nieuw pensioenstelsel. Want het kan nog wel vijf jaar duren voordat alle pensioenfondsen volledig over zijn.
 
Door: Nationale Onderwijsgids