Normal_rss_entry-190212

De politieke partij Nida heeft tientallen steunbetuigingen gekregen voor het idee om boetes te gaan betalen die vrouwen straks krijgen voor het dragen van een gezichtssluier waar dat niet mag. "Mensen zeggen ons te willen steunen en vragen waar ze geld kunnen storten", zegt Cemil Yilmaz, de Haagse fractievertegenwoordiger van de partij. Hij heeft een rekeningnummer aangevraagd.

Gezichtsbedekkende kleding is per 1 augustus verboden in het openbaar vervoer, scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen.

In instellingen die onderwijs verzorgen of (staats)examens afnemen, geldt het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding voor leerkrachten, leerlingen en ouders en ook voor andere bezoekers in en rond het schoolgebouw (het terrein van de school). Het verbod op gezichtsbedekkende kleding geldt voor alle onderwijsinstellingen die erkend zijn in het kader van de leerplicht, of financiering ontvangen van de overheid. Het verbod is gekoppeld aan het gebouw, ongeacht de activiteit. Ook wanneer er geen onderwijs wordt gegeven, maar het onderwijsgebouw bijvoorbeeld buiten de schooltijden verhuurd is aan derden, is het verbod van kracht.

Dit raakt vooral de naar schatting 200 tot 400 Nederlandse vrouwen die een nikab dragen, een sluier die alleen de ogen niet bedekt. De boete op overtreding van de nieuwe wet is 150 euro.

Volgens Yilmaz is het verbod en met name de oproep van VVD, PVV en CDA om streng te handhaven een "demonisering en criminalisering van deze vrouwen". Hij benadrukt dat eventuele boetes eerst uit de partijmiddelen worden betaald, voordat aanspraak wordt gedaan op de speciale rekening.

Ook is Yilmaz in gesprek met andere initiatiefnemers uit de islamistische gemeenschap met wie hij mogelijk de krachten wil bundelen voor een algemeen meldpunt. Nida ziet het verbod als een inbreuk op de vrijheid van godsdienst.

Door: ANP