Normal_spaarvarken_spaarpot_sparen_geld_pensioen

Ambtenarenpensioenfonds ABP verhoogt de pensioenpremie in 2018 met 1,8 procent. In lijn met de prognoses gaat de huidige premie van 21,1 procent komend jaar dus naar 22,9 procent. ABP gaat de pensioenuitkeringen niet indexeren. Dat melden Nu.nl en de VO-raad. 

Vanwege financiële moeilijkheden is een structureel hoger premieniveau wenselijk, zo laat het pensioenfonds weten. Door de financiële positie van ABP is het niet mogelijk om de pensioenen de komende vijf jaar mee te laten groeien met de indexatie.

Als de beleidsdekkingsgraad op zijn minst 110 procent bedraagt, mag ABP de pensioenen verhogen. Op 31 oktober van dit jaar lag die beleidsdekkingsgraad op 100,2 procent, waardoor de pensioenen in 2018 niet kunnen meegroeien met de inflatie, zo laat het grootste pensioenfonds van Nederland weten.
Dat de premie wordt verhoogd heeft niets te maken met de dreigende verlaging van de pensioenuitkeringen. Over dat onderwerp wordt begin 2018 pas een besluit genomen.

Pensioenfondsen moeten normaliter zorgen voor een dekkingsgraad van ruim 104 procent. Is er sprake van een dekkingstekort, dan moet er door het fonds een herstelplan worden opgesteld. Ook moet dan worden voldaan aan een lagere kritische grens. Het verschilt per fonds waar deze grens ligt. Fondsen moeten hun pensioenen korten als de dekkingsgraad op 31 december onder de kritische grens is uitgekomen. Een verlaging heeft niet alleen gevolgen voor mensen die al gepensioneerd zijn, ook  mensen die nog bezig zijn pensioen op te bouwen, merken dit.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids