Normal_onderzoek_kweek_virus_bacterie

De KNAW Beijerinck Virologie Prijs van 35 duizend euro wordt dit jaar toegekend aan viroloog Raul Andino, verbonden aan de Universiteit van Californië in San Francisco. De Beijerinck Premie (25 duizend euro) gaat naar Marit van Gils, een veelbelovend aidsonderzoeker bij het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Dit meldt KNAW.

Raul Andino krijgt de prijs voor onderzoek dat onze kennis over de werking van virussen over een brede linie heeft vergroot. Zo onderzocht hij hoe virussen zich vermenigvuldigen, welke interactie ze hebben met cellen van hun gastheren, hoe ze evolueren en hoe ze in hun gastheer ziekte veroorzaken. Veel van Andino’s onderzoek focust op het poliovirus, een klein RNA-virus.

De Beijerinck Premie gaat dit jaar naar Marit van Gils, een veelbelovend postdoctoraal onderzoeker aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. Van Gils onderzoekt hoe het afweersysteem reageert op hiv-infectie en probeert die kennis toe te passen in het ontwikkelen van nieuwe hiv-vaccins. Haar werk werd gepubliceerd in toptijdschriften. Van Gils studeerde in Groningen, promoveerde in Amsterdam en werkte onder meer in Nieuw Zeeland, Zuid-Afrika en Californië.

De Beijerinckprijzen worden op vrijdag 3 maart uitgereikt in aansluiting op het Dutch Annual Virology Symposium in de OBA aan de Oosterdokskade in Amsterdam. De prijswinnaars zullen bij die gelegenheid korte lezingen houden.

De KNAW-Beijerinck Virologie Prijs wordt eens in de twee jaar toegekend aan een onderzoeker die zich internationaal heeft onderscheiden op het gebied van de virologie. De Beijerinck Premie wordt gelijktijdig toegekend aan een postdoc-onderzoeker die aan een Nederlandse wetenschappelijke instelling excellent virus-georiënteerd onderzoek verricht. De Beijerinckprijzen zijn in 1965 ingesteld door de Stichting M.W. Virologie Fonds ter nagedachtenis van Martinus Willem Beijerinck (1851-1931), de Nederlandse microbioloog die virussen hun naam gaf. Dit Fonds is in beheer bij de KNAW, die ook zorgdraagt voor het juryproces.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids