Normal_examen_opgaven__compfight_

74 procent van de leerkrachten is tegen het omkeren van de correctievolgorde van de examens. De docenten wil dat het blijft zoals het is: eerst kijkt de eigen docent de examens na, daarna een collega van een andere school. Dit blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) die is ingevuld door 2753 leerkrachten. Dat meldt de AOb.

Eind april kondigde staatssecretaris Dekker van Onderwijs aan dat hij de correctievolgorde vanaf volgend schooljaar om wil draaien. Dit moet onzorgvuldigheid tegen gaan. Uit de enquête blijkt ook dat 77 procent van de deelnemende docenten die de tweede correctie uitvoert, alles nakijken. Ook is 75 procent van de leerkrachten die voor de tweede keer nakijkt van mening dat de eerste correctie zorgvuldig is gedaan. Wel geeft 38 procent aan onvoldoende tijd te hebben voor de tweede correctie. Docenten geven in de enquête ook aan dat het plan van Dekker wantrouwen uitspreekt naar docenten toe. Zo zegt een docent: “De huidige maatregel getuigt van wantrouwen tegen de beroepsgroep. Ik ervaar dat als kwetsend.”

Volgens de staatssecretaris is er genoeg draagvlak voor het omkeren van de correctievolgorde. Het plan zou vorig jaar op een aantal plekken zijn uitgeprobeerd. Daar waren volgens Dekker de ervaringen heel goed. De Algemene Onderwijsbond geeft aan dat er in totaal 39 docenten hieraan meewerkten en dat slechts 17 daarvan voor het omdraaien van de correctieregeling zijn. “Bij een pilot van deze omvang kan je eigenlijk niet serieus van draagvlak spreken”, aldus Walter Dresscher, voorzitter van de AOb.

© Nationale Onderwijsgids