Normal_ict_vrouw_werken_studeren3465

Er werken meer mannen dan vrouwen in de ict. Dat is op Wikipedia en haar zusterprojecten niet anders. Dat geldt voor zowel de informatievoorziening over ‘vrouwelijke’ thema’s en interessegebieden op Wikipedia als voor het coderen en programmeren binnen Wikimedia-projecten. Reden voor Wikimedia Nederland en haar gendergap werkgroep om van 10 tot en met 12 mei de eerste Nederlandse WikiVrouwen Tech Storm te organiseren in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Dit meldt Wikimedia Nederland.

Vrouwen die al enige ervaring hebben met softwareontwikkeling en/of Wikimedia-projecten worden uitgenodigd deel te nemen aan de eerste WikiVrouwen Tech Storm in Nederland. Met de organisatie van de WikiVrouwen Tech Storm hoopt Wikimedia Nederland meer vrouwen enthousiast te maken om te (leren) werken aan software die Wikipedia en haar zusterprojecten mogelijk maakt. Het programma wordt op basis van de aanwezige expertise van de deelnemers op maat gemaakt voor zowel beginnende als gevorderde ict-ers. Daarnaast heeft de WikiVrouwen Tech Storm ook een sociale functie.

Door uitsluitend vrouwen uit te nodigen, zal naar verwachting voor vrouwen de drempel lager zijn om deel te willen nemen. In de Wikimedia beweging is namelijk geconstateerd dat met name vrouwen die nog niet actief zijn in coderen en programmeren binnen de Wikimedia-projecten sneller naar een evenement komen wanneer dat specifiek voor vrouwen is georganiseerd. De verwachting is dat deelnemers aan de WikiVrouwen Tech Storm ook na deze bijeenkomst actief blijven in Wikimedia projecten. In november is een vervolgsessie gepland, waar deelnemers elkaar opnieuw zullen ontmoeten.

Gendergap-werkgroep

Op Wikipedia is er sprake van een gendergap. Wikipedia is vooral sterk in het verstrekken van informatie over onderwerpen die traditioneel door mannen belangrijk worden gevonden, zoals techniek, sport, wetenschap en science fiction. De gendergap-werkgroep probeert in samenwerking met Wikimedia Nederland deze kloof te verkleinen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids