Normal_milky-way-923738_1920

Van zondag 25 februari tot en met zondag 11 maart 2018 organiseert de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) samen met Wikimedia Nederland een dubbele Wikipedia schrijfweek over astronomie. Onderzoekers, studenten, voorlichters, astrofotografen en (amateur)astronomen worden uitgenodigd om artikelen rond het thema ‘astronomie’ op Wikipedia te verbeteren en/of uit te breiden. De dubbele schrijfweek begint wanneer de landelijke sterrenkijkdagen van 23, 24 en 25 februari eindigen. Dit meldt Wikimedia Nederland.

Op de Nederlandstalige Wikipedia zijn al duizenden artikelen over astronomie te vinden. Je zou bijna denken dat alles over astronomie al zo'n beetje beschreven is. Dat is echter niet het geval. Er zijn nog veel Engelstalige artikelen die vertaald kunnen worden of bestaande artikelen die kunnen worden uitgebreid. Met tekst, referenties en/of beeld. Reden voor NOVA en Wikimedia Nederland om de handen ineen te slaan en een dubbele schrijfweek rond het thema Astronomie te organiseren.

Op Wikipedia is een speciale projectpagina van de dubbele schrijfweken ingericht voor iedereen die een bijdrage wil leveren. Hier wordt eveneens een ‘rode lijst’ gecommuniceerd met artikelen rondom het thema astronomie die nog niet bestaan. Dit zijn zogenoemde ‘gewenste artikelen’. Iedereen die meedoet wordt verzocht de hashtag #Astroschrijfweek in hun zogeheten bewerkingssamenvatting te plaatsen zodat de voortgang aan de dubbelde schrijfweken gemeten kan worden. NOVA verloot aanmoedigingsprijzen onder iedereen die artikelen over astronomie bewerkt of aanmaakt.

De Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) coördineert en stimuleert het sterrenkundig onderzoek in Nederland. NOVA bundelt de krachten van astronomen aan de universiteiten van Amsterdam (UvA), Groningen (RUG), Leiden (UL) en Nijmegen (RU). NOVA werkt nauw samen met de NWO-instituten SRON en ASTRON. NOVA wil fundamentele vragen over het heelal dichter bij een antwoord brengen.

De visie van de vereniging Wikimedia Nederland is gelijk is aan die van de gehele Wikimedia-beweging: Stel je een wereld voor waarin iedereen vrijelijk gebruik kan maken van het geheel van alle menselijke kennis. Wikimedia Nederland is onderdeel van de wereldwijde Wikimedia-beweging en zorgt in Nederland voor een omgeving waar vrijwilligers en organisaties samenwerken om vrije kennis bijeen te brengen en te verspreiden, onder andere via Wikipedia.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids