Normal_lesauto

Het IBKI, het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche, laat rijschoolhouders elke vijf jaar opnieuw praktijkexamen doen. Instructeurs moeten gedurende die periode ook een verplichte bijscholing volgen. Veel instructeurs verzetten zich tegen het verplichte examen en startten onlangs een actiegroep. Ze spreken van een bedreiging en vernedering voor hun beroep. Dat meldt RTL Nieuws.

Het IBKI zag het afgelopen jaar een stijging in het aantal rij-instructeurs dat hun bevoegdheid kwijtraakte. Het verplichte examen plus de zesdelige bijscholing is daarom volgens het instituut noodzakelijk. Rijschoolhouders die hun vak niet goed uitoefenen kunnen op deze manier ‘gepakt’ worden.

Rijschoolhouders die zakken voor het examen krijgen twee herkansingen. Als ze die vervolgens ook niet halen, kunnen ze hun bedrijf vaarwel zeggen. Veel instructeurs walgen hiervan, omdat niemand de regels van het IBKI over lesgeven in de praktijk strikt lijkt te volgen. Daarnaast zijn veel rijschoolhouders van mening dat een rijexamen voor de instructeur niets zegt over de kwaliteit van de rijschool of het slagingspercentage.

Rij-instructeurs zijn de actiegroep ‘Rijscholen in Verzet’ gestart om te protesteren tegen het verplichte examen. Om de kwaliteit van instructeurs te behouden, zijn andere maatregelen nodig dan het vijfjaarlijkse examen, vinden velen. Iemand die niet serieus met zijn beroep bezig is, kan tijdens zo’n examen wel zijn best doen en slagen, maar vervolgens weer minder serieus aan het werk gaan. Bijscholing wordt beschouwd als een beter alternatief. Meer dan 2000 mensen steunen de actiegroep inmiddels.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids