Normal_juliette_maltha_nieuw

U kent het wel, in een bepaalde periode lijkt alles belangrijker dan huiswerk voor uw kind. Sporten, vrienden, uitgaan en uiteraard social media staan bovenaan het lijstje van jongeren in deze tijd. U weet zeker dat uw kind het niveau aankan, maar waarom lukt plannen en huiswerk maken dan niet altijd?

Door Julliete Maltha

Het puberbrein

In de tijd op de middelbare school wordt een hoop van uw kind gevraagd. Er moet getraind worden voor die belangrijke sportwedstrijd, het schoolfeest komt eraan en er moeten foto’s bekeken worden op Instagram of Snapchat. Tegelijkertijd moeten ze huiswerk inplannen en maken voor veel vakken. Dit vereist dus een goede en duidelijke planning. Het lastige is echter, dat het puberbrein zich nog ontwikkelt waardoor plannen lastig is. Het deel in de hersenen dat verantwoordelijk is voor prioriteiten stellen, goede keuzes maken en de gevolgen hiervan is nog volop in ontwikkeling. Kort gezegd, vinden jongeren het daarom lastig om het overzicht te bewaren, terwijl hier vanuit de omgeving constant een beroep op wordt gedaan.

Huiswerkbegeleiding

Het is dan ook logisch dat jongeren baat kunnen hebben bij huiswerkbegeleiding. Veel jongeren leren hier hun huiswerk zo in te plannen, zodat ze ook genoeg tijd over hebben voor andere leuke dingen. Anderen vinden het fijn om een rustige plek te hebben. Het kan ook gaan om een stukje motivatie, hoe kan leren leuk worden? Bovendien vinden sommige jongeren het moeilijk hoe ze bepaalde vakken moeten leren. Bij huiswerkbegeleiding wordt gekeken naar wat een jongere nodig heeft om op een zo goed en leuk mogelijke manier te leren.

Is huiswerkbegeleiding voor iedereen?

Vanwege bovenstaande redenen kan huiswerkbegeleiding veel jongeren helpen. Het is echter voor iedereen verschillend hoe hij of zij leert. Sommige jongeren leren het liefst thuis maar hebben wel hulp nodig bij de planning of de aanpak. Hiervoor zou individuele begeleiding een goed middel kunnen zijn. Het is vooral belangrijk om met uw kind te bespreken wat hij of zij zelf het liefst wil en argumenten te geven waarom u denkt dat huiswerkbegeleiding goed zou kunnen zijn. Wanneer dit gaat in goed overleg, is de kans op succes het grootst.

Keuze voor huiswerkbegeleiding

Concluderend kunnen we dus stellen dat er veel eisen worden gesteld aan jongeren tegenwoordig, terwijl hun hersenen nog volop in ontwikkeling zijn. Hierdoor is het plannen en overzicht bewaren soms erg lastig. Het is daarom belangrijk hiervoor begrip te hebben en kijken hoe uw kind zou kunnen helpen.

Wat vindt u een goede manier om uw kind zoveel te mogelijk te helpen in de middelbare school tijd? Kan huiswerkbegeleiding een goede oplossing zijn?

© Nationale Onderwijsgids / Maltha Studiegroep