Normal_bar

‘Mevrouw, wist u dat wij ons de hele dag verheugd hebben op deze les?’
De brugklasser die voor me zit, leunt eerst een heel stuk naar voren voor hij mij dit toefluistert. Totaal gelukzalig kijkt hij naar mij en gebaart naar alle leerlingen naast hem en achter hem in het lokaal. Hij steekt zijn duimen op en lacht de breedste lach die hij kan. Het lijkt erop dat hij nog even wil benadrukken dat ze er echt allemaal heel veel zin in hadden.

Door Bar Linders

Als ik naar de klas kijk, zie ik wat hij bedoelt. Ik zie alleen maar hardwerkende groepen leerlingen: ze kletsen, lachen, knippen, plakken, lopen heen en weer, luisteren naar elkaar, stellen elkaar kritische vragen en heel af en toe schuift er eentje langs mijn tafel met een vraag waar hij of zij gelijk na de vraag zelf antwoord op geeft. Ik knik dan even en lach de leerling toe. Ze werken in groepen aan een reclameproject waar ze zelf invulling aan geven.

Hoe blij ik ook van dit soort momenten word, ik word er ook stil van en soms zelfs verdrietig. Leerlingen van alle leeftijden, dus ook studenten en volwassenen, zouden zich elke dag van de week moeten kunnen verheugen op leren én er dolgelukkig van moeten worden. Niet alleen op school, maar ook in de rest van het leven zouden ze altijd leergeluk moeten kunnen ervaren.  En niet alleen het laatste uur op een random woensdagmiddag.

Leren is het mooiste wat er is

Wat mij betreft is leren het mooiste wat er is. En waar kun je nu makkelijker leren dan op school? Ik zeg weleens voor de grap dat ik al veertig jaar naar school ga om te leren, eerst een hele tijd als leerling en student en toen als docent. Als leerling kon ik niet wachten om iets nieuws te leren en zat ik eerst acht en toen zeven jaar en toen nog een keer zeven jaar ingeplugd op de kennis die ik thuis niet zo makkelijk kon vinden. Maar ik wist wel dat ik aan alleen maar kennis over Plato, Pythagoras, Shakespeare, het politiek stelsel, pijnbomen, fotosynthese, winst – en verliesrekeningen and so on, niet genoeg had.

Gelukkig was er tijdens mijn schooltijd en studie ook nog zoiets als de universiteit van het leven en daar leerde ik vaardigheden: ik leerde keihard en efficiënt werken, reflecteren, plannen, overzicht houden, verplaatste me in andere mensen, leerde omgaan met tijdsdruk. Ik kreeg onverwachte verantwoordelijkheden, leerde luisteren en goede vragen stellen, contact maken vanuit mijn hart, leerde geduldig te zijn, niet te oordelen en mindful te leven.

Samen leren

Mijn eigen leerlingen probeer ik al jaren tegelijkertijd kennis én vaardigheden aan te bieden door ze heel veel ruimte te geven, positief te benaderen en kader te bieden. Ik denk namelijk dat als je kennis en vaardigheden leert en je je daar bewust van bent, dat je elk moment van de dag leergeluk kan ervaren. Daarnaast leer ik als docent elke dag van mijn leerlingen.

Heel simpel doordat ze mij dingen vertellen waar ik helemaal niets vanaf weet, over hun sport, hun hobby een nieuwe game, iets op hun telefoon, iets wat ze eten of drinken of de dingen die ze ‘live’ voor me staand bedenken. Soms denk ik weleens dat de kids van nu een geheim wifilinkje met het universum hebben waar ze af en toe wat kennis en vaardigheden uit kunnen tappen: zaken waar wij niets vanaf weten, maar als ze het je vertellen klinkt het zo logisch als wat.

Ik leer ook van de feedback die ik krijg, de vragen die ze me stellen of opmerkingen die ze maken: ‘Mevrouw, ik heb een inhaaltoets vandaag, heeft u de toets in uw agenda gestopt?’.
Mijn leerlingen kennen mij van haver tot gort en ik hen. We zijn open naar elkaar en verbinden ons van hart tot hart. We zijn kwetsbaar op onze slechte dagen en vol energie op onze goede dagen. Mijn leerlingen en ik leren op deze manier samen kennis én vaardigheden en worden daar heel gelukkig van. Leergelukkig dus.

Ik gun iedere docent of leerkracht of leraar en alle leerlingen en studenten het leergeluk dat ik al jaren ervaar in de klaslokalen waar ik les heb gegeven. Daarom ga ik de komende tijd samen met mijn broer op pad om scholen te helpen om een antwoord te krijgen op de vraag: Wat is leergeluk en hoe kunnen wij ervoor zorgen dat iedereen die hier rondloopt elke dag leergeluk ervaart? Volg mij op LinkedIn om te weten waar ik mee bezig ben: www.linkedin.com/in/barlinders of neem een kijkje op de site van LEERGELUK.

© Nationale Onderwijsgids / Bar Linders