Oekraïense kinderen die zonder ouders zijn gevlucht niet altijd geregistreerd

Hulporganisaties maken zich zorgen om alleenstaande minderjarige vluchtelingen uit Oekraïne. Zij worden niet altijd geregistreerd en een enkeling krijgt een voogd toegewezen. Het gaat er heel anders aan toe dan bij Syrische minderjarige vluchtelingen. Dat meldt de NOS.

Volgens Vluchtelingenwerk en Unicef zijn de kinderen bijna niet in beeld bij organisaties die voor een veilige opvang zorgen. De kinderen lopen het risico om zo slachtoffer te worden van mensenhandel en uitbuiting. 

Voogd

Van de 170 minderjarige Oekraïners zonder ouder in Nederland hebben er maar een paar een voogd toegewezen gekregen. Voor de grootste groep is dat niet nodig, want volgens de kinderbescherming hebben de ouders in Oekraïne telefonisch contact met hun kinderen hier in Nederland.

Volgens stichting Nidos is het nu het gevaar dat er geen enkele instantie nu met deze kinderen rekening houdt. In het Brabantse Mierlo is wel een opvang voor 66 minderjarige Oekraïners opengesteld, maar daar is sinds de opening vorige maand maar één kind geweest.

Particulier 

Unicef en Vluchtelingenwerk zijn ook bezorgd om de Oekraïense kinderen die zonder ouders bij een particulier thuis worden opgevangen. Vluchtelingenwerk weet niet zeker of de kinderen zijn ingeschreven bij de gemeente waar ze nu wonen. 

Betere informatievoorziening 

Unicef pleit voor betere informatievoorziening voor professionals en vrijwilligers. Ze willen ook dat de regering duidelijke uitleg geeft waarom het zo belangrijk is dat deze kinderen zich registreren. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk