Normal_wetenschap__onderzoek__innovatie

Limonade drinken met gefilterd zeewater als oplossing voor het mondiale drinkwater probleem? Als het aan Basisschool Het Mozaïek  uit Nieuw- Vennep ligt wel. Het idee van deze scholieren werd dit jaar als een van de winnaars verkozen uit een recordaantal inzendingen van de Generation Discover bright ideas challenge. Bijna 34.000 ontdekkers van de toekomst bedachten ruim 1200 creatieve oplossingen voor mondiale uitdagingen op het gebied van voedsel, water en energie. Tijdens de prijsuitreiking vandaag werden uit vijftien finalisten de drie winnaars bekendgemaakt door de jury, bestaande uit televisiepresentator Klaas van Kruistum, energie-expert Alice Elliott, voedsel-expert Toine Timmermans en water-expert Jan Klok. Dit meldt Shell Mediarelaties.

De winnende ideeën per categorie zijn:
 
  • In de categorie Energie wint basisschool De Wilgenburg uit Zwolle met hun ‘Zonneflex’ idee, een luxaflex die energie opvangt van zonnestralen.
  • In de categorie Water wint de ‘Z.W.Z.-buis’. Deze ZoutWaterZuivering buis haalt water uit de zee en kookt en filtert het, zodat er drinkwater getapt kan worden in landen met zoetwaterschaarste. Dit idee werd bedacht door Basisschool Het Mozaïek uit Nieuw- Vennep. 
  • In de categorie Voedsel wint de Groen van Prinstererschool uit Kampen met hun idee om voedselverspilling tegen te gaan door middel van drones, waarbij efficiënt voedsel besteld kan worden en het overige eten verdeeld wordt onder de minderbedeelden. 
Vanaf 2020 worden wetenschap en technologie verplichte vakken in het Nederlandse basisonderwijs. Om scholen hierbij te ondersteunen heeft Shell samen met partners de bright ideas challenge ontwikkeld. Via een online lesprogramma komen basisschoolleerlingen van de bovenbouw op een laagdrempelige manier in aanraking met wetenschap en technologie en leren ze dat ze met hun slimme ideeën een positieve impact kunnen hebben op onze samenleving. 
 
De prijsuitreiking vond plaats tijdens het Shell Eco-marathon Challenger Event dat van 21 t/m 25 mei op Circuitpark Berghem wordt georganiseerd. Shell Eco-marathon is een duurzaamheidswedstrijd waarbij scholieren en studenten worden uitgedaagd om zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig. Tijdens het Challenger Event testen studententeams uit heel Europa hun voertuigen voor de eerste keer op het circuit. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids