Het Nationaal Programma Onderwijs is een initiatief van het Ministerie van Onderwijs en is erop gericht scholen te stimuleren en te faciliteren om leerlingen die door de coronacrisis achterstanden hebben opgelopen de komende twee schooljaren te helpen deze in te lopen. 

Het programma heeft een ongekende omvang. Een gemiddelde basisschool krijgt € 180.000 euro en een gemiddelde vo-school 1,3 miljoen. Maar niet zomaar: er moet een zogenaamd ‘schoolprogramma’ worden gemaakt, dat beschrijft welke achterstanden op welke manier gaan worden aangepakt. Daaronder moet een analyse op leerlingniveau worden gemaakt, die met de ouders wordt afgestemd. Uiteindelijk moet het schoolprogramma, dat een aanvulling vormt op het al vastgestelde schoolplan, worden vastgesteld. Omdat aanvulling op of wijzigingen van het schoolplan instemmingsplichtig zijn, moet de MR instemmen met het schoolprogramma.
 
Hieronder vindt u de eerste versie van de handreiking die de VOO heeft gemaakt om medezeggenschapsraden te ondersteunen bij deze verantwoordelijkheid. Nadrukkelijk een eerste versie, omdat naarmate de randvoorwaarden en eisen vanuit het ministerie concreter worden, wij nieuwe versies zullen maken die aansluiten bij wat er dan bekend is van het programma.
 
Voor nu is ons belangrijkste advies aan zowel MR’s als aan schoolleidingen: begin meteen met overleg en afstemming op basis van wat nu al bekend is en wacht daar niet mee tot het laatste moment. Zo zorg je voor nuttige input vanuit de MR, zorg je voor draagvlak en wordt het instemmen als het goed is een formaliteit, omdat het werk in de periode daarvoor al is gedaan.
 
 
Overige relevante documenten:
 
Ga naar rijksoverheid.nl voor meer informatie over het Nationaal Programma Onderwijs