NOG Wat is tweetalig onderwijs?

Wat is tweetalig onderwijs (tto)?

Tweetalig onderwijs (tto) houdt in dat leerlingen uit het voortgezet onderwijs een deel van hun opleiding in een tweede taal volgen. Meestal is deze tweede taal Engels. In de onderbouw van havo en vwo moet minstens 50 procent van de lessen (de helft) in de tweede taal gegeven worden, voordat er sprake is van tweetalig onderwijs. In de onderbouw van het vmbo moet dit 30 procent zijn. Het onderwijs in de vreemde taal mag echter niet ten koste gaan van het Nederlands van de leerlingen. Een deel van de lessen moet dan ook in de Nederlandse taal aangeboden worden. Docenten die lesgeven aan tweetalige opleidingen hebben een speciale tto-opleiding gehad met daarin aandacht voor taalvaardigheid en tto-didactiek. Scholen voor tweetalig onderwijs mogen daarnaast hun leerlingen internationale activiteiten, zoals taalreizen of uitwisselingen, aanbieden.

De leerlingen van tto-scholen leggen hun eindexamen net als andere leerlingen uit het voortgezet onderwijs in het Nederlands af. Zij behalen een regulier vwo-, havo- of vmbo-diploma, maar krijgen daar nog een certificaat bij waaruit hun extra competentie blijkt. Het soort certificaat hangt af van het deel van de opleiding dat leerlingen in een vreemde taal hebben gevolgd.

Wat is het Europees Platform?

Het Europees Platform is de waakhond voor de kwaliteit van tto-scholen. Zij bepalen aan welke eisen tto-scholen moeten voldoen. Het platform controleert bijvoorbeeld of de taalniveaus van leerlingen en docenten, de spreiding van tto over vakken en lesmateriaal en de centrale positie van internationalisering in het schoolbeleid aan de door hen gestelde eisen voldoen.

© Nationale Onderwijsgids