NOG Wat is het technasium?

Het technasium is een onderwijssoort voor scholieren van het vwo en havo, die specifiek is gericht op de bètavakken.

Het technasium is te vergelijken met het gymnasium, maar in plaats van Grieks en Latijn, heeft het technasium het vak 'Onderzoeken en Ontwerpen'. Leerlingen in de onderbouw van havo en vwo volgen dit vak nog samen tot en met de derde klas. Daarna wordt het, na de splitsing van de niveaus, een keuzevak binnen het profiel.

Hoe is het technasium ontstaan?

Vijf scholen in de provincie Groningen startten in 2004 met het technasium. Al snel kregen andere scholen interesse in het project, waardoor het zich verder ontwikkelde als onderwijsvorm. Het technasium bestaat inmiddels op zo'n 60 scholen in Nederland, waarbij de nadruk ligt op het vak Onderzoek en Ontwerpen.

Wat is het vak Onderzoek en Ontwerpen?

Het vak Onderzoek en Ontwerpen (OenO) is een examenvak, dat vanaf de eerste klas gegeven kan worden, maar ook later, wanneer het profiel wordt gekozen. Het vak behandelt verschillende projecten, waarin vooral praktijkgerichte opdrachten aan bod komen uit beroepspraktijk en hoger onderwijs. Deze opdrachten worden veelal in groepen behandeld om zo het samenwerken tussen de leerlingen te bevorderen.

Het vak bestaat tijdens de periode van de onderbouw uit vier projecten per jaar. In het jaar voorafgaand aan het examen worden er twee grote keuzeprojecten gevolgd en in het examenjaar zelf wordt het afgesloten met een zogenaamde meesterproef.

© Nationale Onderwijsgids

NOG Voortgezet Onderwijs Informatie

NOG Nieuwsoverzicht Voortgezet Onderwijs