Normal_lezend-meisje

Op dinsdag 19 september vindt in Tilburg het symposium 'Kijken over de heg. Genres, schoolvakken en jeugdboeken' plaats. Centraal staat de vraag hoe de (jeugd)literatuur toegepast kan worden in de les, en dan niet alleen bij het vak taal of Nederlands. De organisator, eduvatieve uitgeverij Coutinho, willen laten zien hoe de combinatie van het aangename (het lezen van een mooi boek) met het nuttige (de leerstof) de interesses en talenten van leerlingen aanspreekt. Diverse (kinderboeken)schrijvers en onderwijsprofessionals geven daarover lezingen en workshopsessies. Dit meldt Leesplein.

Het symposium richt zich met name op de vakken lees- en literatuuronderwijs, Geschiedenis en Aardijkskunde. Jeugdliteratuur en deze schoolvakken passen goed bij elkaar. Toch worden kinderboeken vaak niet gebruikt in de lessen omdat de jeugdliteratuur doorgaans als het domein van de docent Nederlands wordt beschouwd.

Op het symposium zal blijken dat ook docenten van andere schoolvakken de jeugdliteratuur goed kunnen gebruiken in hun lessen. Het gebruik van leesboeken vergroot volgens de organisatie de kans dat kinderen ontdekken wat hen interesseert en waar hun talenten liggen. Om zulke 'aha-erlebnissen' te ondervinden, moet je wel over de heg van de literatuur en de schoolvakken heen willen kijken.

Bekende (kinderboeken)schrijvers als Ted van Lieshout, Wim Hofman, Joke van Leeuwen en Robert Vuijsje en professionals uit het onderwijs zullen lezingen en parallelsessies geven waarin zij laten zien hoe literatuur in het onderwijs gebruikt kan worden en wat dat oplevert. Geïnteresseerden voor het symposium kunnen zich nog opgeven voor deelname (kosten 100,- euro per persoon, studenten 60,- euro (inclusief lunch). Meer informatie over het programma en inschrijven in de folder Symposium Kijken over de Heg.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids