Normal_carrouseldebat---archieffoto

Is het Associatieakkoord een provocatie naar Rusland? Is het goed voor de Oekraïense burger? Moet het akkoord gezien worden als een opstap naar het EU-Lidmaatschap? Hierover gaan donderdag 31 maart honderd middelbare scholieren en mbo-studenten in debat. Een uitdagend onderwerp, vlak voor het referendum op 4 april. Dat meldt het Nederlands Debat Instituut.

De scholieren en studenten debatteren los van hun eigen mening. Ze hebben de drie stellingen vooraf kunnen voorbereiden, maar horen pas kort van tevoren of zij voor-, tegenstander of rechter moeten zijn. Na drie debatrondes bepaalt de jury welke drie debaters hebben overtuigd: zij ontvangen de prijs ‘beste debater’. De stellingen waarover de jongeren het debat aangaan zijn: 'Het Associatieakkoord is goed voor de Oekraïense burgers', 'Het akkoord moet gezien worden als een opstap voor Oekraïne naar EU-lidmaatschap' en 'Het sluiten van het Associatieakkoord is een provocatie naar Rusland'.

Het debat begint om 15.00 uur op het Christelijk gymnasium Sorghvliet in Den Haag. Er vinden drie debatrondes plaats, waarbij de scholieren en studenten elke ronde een andere rol vervullen. Het debat wordt geleid door één van de vaste dagvoorzitters Rogier Elshout.

© Nationale Onderwijsgids