Normal_inspectie_onderwijs_loep_controle

De Eerste Kamer heeft een initiatiefwetsvoorstel aangenomen waarin staat dat de Onderwijsinspectie alleen nog mag oordelen of een school voldoet of niet voldoet aan de wettelijke deugdelijkheidseisen. Het wetsvoorstel was ingediend door Kamerleden Bisschop, Van Meenen en Rog. De Kamerleden wilden af van de kwaliteitseisen die de afgelopen jaren het inspectiekader zijn binnengeslopen. Dat meldt Verus.

De Tweede Kamer wil dat in de onderzoekskaders van de onderwijsinspectie het onderscheid tussen oordelen en bevindingen eenvoudig zichtbaar is. De Kamer wil ook dat de verschillen tussen de controlerende taak van de inspectie en haar stimulerende taak duidelijk zichtbaar worden in het inspectierapport. Het oordeel van de inspectie mag alleen gebaseerd zijn op wettelijke voorschriften en niet op eigen inzicht van de inspectie. Volgens Verus mag op grond van deze motie dus alleen een oordeel voldaan of niet voldaan gegeven worden. Wanneer staatssecretaris Dekker van Onderwijs toe wil naar oordelen als voldoende, goed of excellent dan is daarvoor een wetswijziging nodig.

Een tweede motie die is aangenomen door de senatoren vraagt om terughoudendheid bij het toevoegen van nieuwe deugdelijkheidseisen. Ook wordt hierin gevraagd om deze eisen eens per vier jaar te toetsen op de bijdrage aan de onderwijskwaliteit.

© Nationale Onderwijsgids