Normal_examen_toets_3

Volgens het Landelijk Actie Komitee Scholieren (LAKS) komen er ieder jaar tientallen meldingen binnen van leerlingen die hun opleiding niet mogen afmaken vanwege te lage cijfers op hun tussentijdse rapport. Dit is verboden, tenzij er ongeregeldheden zoals fraude en geweld hebben plaatsgevonden. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Volgens LAKS-voorzitter Andrej Josic zijn de meldingen die bij het LAKS binnen komen slechts het topje van de ijsberg. Josic beweert dat het voorkomt dat scholen leerlingen een contract laten tekenen waarin staat dat er alleen bij een bepaald cijfergemiddelde eindexamen gedaan mag worden.

“Maar zelfs als je gemiddeld een 2 staat, mag je gewoon examen doen", stelt het LAKS. Ook wordt aan eindexamenkandidaten medegedeeld dat zij het jaar niet opnieuw mogen doen als zij niet slagen voor de eindtoets. Ze worden dan gedwongen in te stromen op een lager onderwijsniveau. Met deze maatregelen hopen de scholen het slagingspercentage hoog te houden, stelt het LAKS. "Dat levert ze een goed imago en dus meer leerlingen op."

De onderwijsinspectie is op de hoogte van de manier waarop scholen te werk gaan. “Als we horen dat zoiets gebeurt dan spreken wij de school daar op aan. Dat gebeurt ieder jaar wel een paar keer. Bijna altijd is een telefoontje voldoende om de leerling toch examen te laten doen", aldus de inspectie.  

© Nationale Onderwijsgids