Normal_games_gamer_2

Het Trimbos-intsituut vindt het een zorgwekkende ontwikkeling dat er ongeveer 14.000 jongeren per jaar zijn met suïcidale gedachten. Samen met gamebedrijf IJsfontein onderzoekt het of een online game preventief ondersteuning kan bieden bij de aanpak tegen zelfmoord. Het is de bedoeling dat de game Moving Stories zelfdoding bespreekbaar maakt op middelbare scholen. Dat meldt Trimbos.

De game is voor scholieren én docenten. Ook online hulpverleningsdienst 113Online is betrokken bij de ontwikkeling van de game. Zij merken dat er grote vraag is naar anonieme hulp op online vlak. Hier sluit de game goed op aan: het is online, laagdrempelig en anoniem. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie heeft een subsidie toegekend om een prototype van de game te maken.

“We zien in onderzoek dat jongeren met een depressie moeite hebben zich een positieve uitkomst van hun eigen situatie voor te stellen. In een game leer je juist vertrouwen op een positieve uitkomst, ook al lijkt je situatie nog zo hopeloos”, zegt Trimbos. Het instituut wil samen met IJsfontein en 113Online uitzoeken hoe de gameplay in het spel overgebracht kan worden naar het echte leven. Gameplay is de gebruikerservaring van het spel en de elementen ervan.

Met de subsidie ontwikkelen de organisaties een prototype die gebruikt wordt om te onderzoeken welke gameplay effectief is. Ook denkt Trimbos met het spel geanonimiseerde data te kunnen verzamelen dat van belang kan zijn voor verder onderzoek naar zelfdoding en preventie hiervan bij jongeren. “Het belangrijkste doel is dat we een bijdrage gaan leveren aan het terugdringen van het aantal suïcidegevallen onder jongeren”, zegt Rutger Engels, voorzitter van de Raad van Bestuur van Trimbos.

© Nationale Onderwijsgids