Normal_doof_gebarentaal_speciaal_onderwijs

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs blijft bij zijn besluit om de subsidie voor het doveninternaat in Haren stop te zetten. Hij is van mening dat onderwijsgeld niet kan worden ingezet voor verblijfszorg. Dit meldt de NOS.

Het merendeel van de Tweede Kamer is het niet eens met deze maatregel. In een brief aan de Tweede Kamer zegt Dekker dat de dove leerlingen in het reguliere onderwijs moeten worden opgenomen. Passend onderwijs voor deze leerlingen is echter nog niet voldoende gerealiseerd. Dekker wil samen met de VO-Raad en een koepel voor onderwijs aan slechthorende kinderen alternatieve vormen van onderwijs onderzoeken. Voor leerlingen voor wie nog geen alternatieven zijn, blijft Dekker voorlopig de kosten van verblijf betalen.
 
Dekker laat weten dat de Guyotschool zelf niet dicht hoeft, maar dat om het internaat gaat. Het CDA vreest dat dit eveneens de doodsteek van de dovenschool zelf zal betekenen. Veel leerlingen wonen te ver weg van de school om dagelijks op en neer te reizen. Volgens de staatssecretaris kunnen de leerlingen van de Guyot dovenschool prima terecht in het reguliere onderwijs. De leerlingen die nu op het internaat in Haren zitten, mogen van de bestaande faciliteiten gebruikmaken totdat ze hun opleiding hebben afgerond. 
 
© Nationale Onderwijsgids