Normal_dyslexie

Het is voor leerlingen met dyslexie het komende eindexamen niet toegestaan om gebruik te maken van de spellingscontrole op hun computer. Tot verbijstering van een Kamermeerderheid en de scholen is deze regel afgelopen najaar door het College voor Toetsen en Examens (CvTE) ingevoerd. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Leerlingen met een beperking mochten altijd de computer aanzetten om hun teksten van een spellingscontrole te voorzien. De regels zijn echter sinds oktober aangepast. Een wens van de politiek is namelijk dat vanaf 2016 de spellingvaardigheid in het examencijfer gaat meetellen. Omdat de CvTE de regel voor iedereen gelijk wilde trekken, geldt het ook voor mensen met dyslexie.

Politieke partijen PvdA, SP, CDA, D66 en PVV zijn het niet eens met de wijziging. "Dit is oneerlijk en nooit de bedoeling geweest van de Kamer'', zegt CDA'er Michel Rog. “Onze wens is te kort door de bocht vertaald." Loes Ypma (PvdA) wil bij een debat over passend onderwijs opheldering van staatssecretaris Dekker van Onderwijs.

Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs stelt dat examens voor iedereen gelijk moeten zijn. “Het aantal punten dat kan worden afgetrokken voor spelling is beperkt. Ook kinderen met dyslexie kunnen prima hun examens halen." 

© Nationale Onderwijsgids