Normal_ion_onderwijsdagen_nog

Stichting ION brengt voor het eerst scholieren naar Dé Onderwijsdagen. 100 Rotterdamse scholieren
gingen hier met elkaar in discussie over het digitaliseren van het voortgezet onderwijs tijdens de ION DeBattle.

“Mijn school moet sneller digitaliseren”, “Digitaal leren is beter dan instructie van de leraar”. Dit zijn de stellingen waar de leerlingen van drie Rotterdamse middelbare scholen over hebben gedebatteerd tijdens ION DeBattle op Dé Onderwijsdagen. Stichting Innovatief Onderwijs Nederland (Stichting ION) heeft dit initiatief genomen om middelbare scholen in beweging te krijgen op het gebied van ICT-ontwikkelingen door bewustwording te creëren. Tijdens de ION DeBattle op woensdag 11 november gingen de leerlingen in het WTC Rotterdam in discussie met personen uit het bedrijfsleven, waaronder Patrick Sonneveldt (Noordhoff Uitgevers) en Eddie Clark (Eurofiber), en docenten over meerdere stellingen met als overkoepelend thema: “Hoe di-gi wijs ben jij?!”. Terwijl de leerlingen discussieerden is er een advies geschreven op basis van de tips die uit de battles voortvloeien. Dit advies is gebundeld in een manifest.

Voorafgaand aan de ION DeBattle kregen de leerlingen op school les over wat digitalisering daadwerkelijk inhoudt. Aansluitend is er een workshop gegeven over discussiëren in samenwerking met Discussiëren Kun Je Leren (DKJL), deze lessen zijn inhoudelijk ondersteund door Thomas en Charles. Met deze kennis op zak hebben een aantal geselecteerde leerlingen hun debat skills tegen elkaar in de strijd gegooid in de vorm van een Lagerhuisdiscussie.

De verbaal sterkste leerlingen hebben op  het podium samen met de andere bijzondere genodigden gediscussieerd over de stellingen. Door  middel van een applicatie konden alle 100 leerlingen en andere genodigden in de zaal live meestemmen over de stellingen en uiteindelijk wie de DeBat-Held moest worden. Uiteindelijk  vond het publiek dat Emre van het Cosmicus College zijn mening het beste kon onderbouwen. Hiermee heeft hij twee leuke di-gi gadgets en een ION QuickScan gewonnen.

De ION DeBattle is voor leerlingen dé kans hun stem  te laten horen over digitalisering  in het voortgezet onderwijs. Daarnaast biedt  de ION DeBattle volwassenen de mogelijkheid om te horen wat kinderen vandaag de dag beweegt op ICT-gebied in het voortgezet onderwijs.

© Nationale Onderwijsgids