Normal_normal_copyright_stockfreeimages_school_les_klas_boeken

De Vereniging Hogescholen heeft in een brief aan de VO Raad gereageerd op het voorstel 'Diploma op maat'. Hoewel het hbo voorstander is van het stimuleren van talentontwikkeling bij leerlingen door differentiatie hebben hogescholen hun twijfels over het maatwerkdiploma dat de VO Raad wil invoeren. De Vereniging Hogescholen is er niet van overtuigd dat het maatwerkdiploma de aansluiting van het voortgezet onderwijs op het hbo versterkt. In de brief heeft de sectorraad van het hbo daarover vragen gesteld aan de VO Raad. Dit meldt de Vereniging Hogescholen.

De hbo-vereniging vindt dat de VO Raad teveel de nadruk legt op het volgen van vakken op verschillende niveaus. Volgens de vereniging zijn er veel meer mogelijkheden om talentontwikkeling bij leerlingen te stimuleren. Zo verwacht de hbo-raad meer te bereiken door in te spelen op de uiteenlopende leerstijlen en achtergronden van leerlingen en studenten.

Het loslaten van de bestaande diploma's per schooltype brengt een aanzienlijke wijziging van het onderwijsstelsel met zich mee, waarschuwt de Vereniging Hogescholen in de brief. Het maatwerkdiploma als belangrijkste speerpunt van talentontwikkeling nemen zal grote gevolgen hebben voor de waarde van diploma's in de maatschappij. Doordat het dan moeilijk wordt om algemene regels op te stellen voor toelating tot het hoger beroepsonderwijs lijkt een toelatingsselectie het onvermijdelijke gevolg, aldus de raad. Dit doet “afbreuk aan het civiel effect van het diploma algemeen voortgezet onderwijs” staat er in de brief.

De Vereniging Hogescholen is er niet van overtuigd dat het voorstel 'Diploma op maat' zal leiden tot meer jongeren die zich op een hoger niveau kwalificeren op een wijze die de aansluiting tussen voortgezet en hoger beroepsonderwijs versterkt. De Vereniging Hogescholen schrijft graag in gesprek te willen gaan met de VO Raad over de plannen.

© Nationale Onderwijsgids